02 maj 2006

Bort med slöddret under maktparaden

Eftersom det inte förefaller nämnas i gammelmedia ber jag att få tipsa om att några personer med koppling till Liberala Partiet gjorde i Göteborg som de alltmer fåtaliga socialisterna gör på första maj: demonstrera sitt missnöje med socialismens tillkortakommanden. De blev bortkörda naturligtvis. Slöddret måste väl fösas undan så höga herrar kan hålla sin maktparad utan störande moment.

Läs mer här. (med både stillbilder och filmsnuttar)

Nästa år kommer de väl att kalla in militär som öppnar eld, så har Djurfarmens grisar verkligen börjat gå på bakbenen. Om de kan uppbåda någon militär som vill gå deras ärenden, vill säga. Kan bli svårt.

Men jag har för mig att den aktuella bortcensurerade strofen i Internationalen går "bå'd stat och kyrka oss förtrycka"?

Nåja, kanske inte. En koll i den franska orginalversionen ger vid handen vad som kan ha inspirerat den svenska versionen:
L'état comprime et la loi triche
L'impôt saigne le malheureux
Å andra sidan går den i en annan vers:
Ni Dieu, ni César, ni tribun
Internationalen var ju inte en kampsång för marxister enbart, även anarkisterna sjöng den. Båda var förvisso starkt anti-kyrkliga. Och mot den bakgrunden kan man undra hur det kan förekomma något sådant som broderskapsrörelsen -- kristna socialdemokrater!

Att jag använder imperfekt ovan beror på att socialismen är idépolitiskt stendöd. Första maj är socialdemokraternas svar på det kristna dyrkandet av det på en träställning uppspikade liket efter ett tortyroffer eller Lenin-mausoleet i Sovjetunionen. De dyrkar det som är dött. Även Karl Marx ("/.../ je ne sui pas Marxiste" ) är död. Till och med berlinmuren är död och borta. Förstamajtågen, dessa makabra rituella hot om våld, tynar bort av ålderskrämpor.

1 Kommentarer:

Blogger Alkanen skrev...

Nejdu, "stat och lagar" är det i den svenska versionen.

Vore lite intressant om vi möts av militär nästa år =)

10 maj, 2006 15:50  

Skicka en kommentar

<< Hem

Bort med slöddret under maktparaden