21 april 2006

Fobiernas orsak

Jag har skrivit om det där tidigare, i fallet bögfobi, men tesen kan utvecklas ytterligare.

I kommentarerna på ett inlägg om prostitution på Lasses blogg (och i viss mån i huvudinlägget) är det inte utan att man noterar en påtaglig nästan manisk fobi mot prostitution hos vissa personer.

(För att få lite perspektiv på ämnet föreslår jag att man tar del av vad de tycker som verkar eller har verkat i yrket i fråga, snarare än vad fula gubbar, öppna eller dolda, eller deras svartsjuka kärringar tycker. Läs t.ex. Esmeraldas blogg här.)

Reaktionerna på prostitution är intressantare än prostitutionen i sig. Varför blir vissa personer helt rabiata över detta fenomén? Det väcker min nyfikenhet.

Förutom fobier som kanske har en rent biologisk/evolutionär förklaring (orm- och spindelfobi kanske? höjdskräck) är det nog så att fobier orsakas av en konflikt mellan å ena sidan en önskan att konformera till någon norm man uppfostras i och å andra sidan fantasier som går emot den normen och som fobikern inte kan få kontroll över. I brist på kontroll över det egna känslolivet vänds reaktionen i stället mot det som väcker de undertryckta fantasierna. Inled mig icke i frestelse.
  • Bara latenta bögar har bögfobi.
  • Militanta veganer/djurrättsfanatiker har hemliga fantasier om att jaga och döda djur, äta köttet och kläda sig i skinnet.
  • Prostitutionsfobiker och pornografifobiker fantiserar om hedonistiska kravlösa sexorgier.
  • Fanatiska pacifister fantiserar om att gå bärsärkagång med mäktiga vapen.
  • Kommunister som skriker ut hat mot kapitalism, fantiserar om rikedom.
  • Anarkister fantiserar om makt. Såväl egen makt som att bli kommenderade.
  • Rasister har en längtan och dragning till främlingar.
  • Fanatiska feminister fantiserar om att baka kanelbullar åt riktiga karlar.
  • Nyliberaler har hemliga fantasier om att få bjuda andra på något gott.
I allmänhet förnekar de förstås dessa hemliga fantasier för andra. I allmänhet är också dessa fantasier egentligen sunda.

Möjligen bör man se upp med pacifister och anarkister. Men det kan för all del vara så att både krig och maktutövning är något som i viss utsträckning är nödvändigt.

2 Kommentarer:

Blogger Lundensis skrev...

Haha klockrent.

24 april, 2006 13:06  
Blogger Monodemon skrev...

Detta är så sant att det nästan gör ont.

10 maj, 2006 15:45  

Skicka en kommentar

<< Hem

Fobiernas orsak