29 mars 2006

Joacims lag

Ja jag vet inte om någon annan formulerat just denna lag, så då tar jag väl mig fräckheten att tillskriva den mig själv.

Joacims lag:
  • Socialistiska stater överlever bara ungefär 74 år.
Jag medger att det empiriska stödet är mycket svagt. Faktiskt generaliserar jag från bara ett enda exempel. Teorin bakom denna min laghypotes har avhandlats tidigare.

Sovjetunionen uppstod 1917 och kollapsade slutgiltigt/formellt 1991. Det blir 74 år, en mansålder. Ja, kanske en dryg mansålder med hänsyn till den lägre medellivslängden förr i tiden. Detta var mitt enda faktum. Inte mycket att hänga i julgranen kanske. Vi får väl se. Betänk dock att Moores lag inte var baserad på mycket fler observationer den heller. Men den tycks hålla än. (Notera felslut #2 ;)

I Sverige inleddes socialdemokraternas långa i stort sett obrutna maktperiod efter valet 1932.

1932+74=2006. Alltså bör välfärdsstaten kollapsa (eller hur den nu avslutas) ungefär i år.

Kuba däremot, kan tröska på med sitt elände ända till år 2033 om inget överraskande händer. Castros statskupp genomfördes ju 1959. När Kubas "landsfader" till slut haft vänligheten att lägga näsan i vädret, kommer kanske en period med tafatta försök från någon "storebror" att förvalta arvet, sedan rämnar det.

Nordkorea (1953) torde braka ihop några år tidigare, runt 2027.


Det finns ett talesätt om bondgårdars livscykel: Förvärva, ärva, fördärva. I bland säger man också förvärva, förvalta, fördärva.

Med detta menas att den första generationen bygger upp gården, den nästkommande ärver den och förvaltar den utan att varken öka gårdens värde eller minska det. Den sista generationen sätter sprätt på kapitalet. Psykologin är kanske att den första generationen, som kommer från något fattigt hem och vill bygga upp något bättre, sliter och stretar för att lämna över något till sina barn. Barnen i sin tur har sett sina föräldrar slita ut sig och vill inte gå i samma fälla, så de nöjer sig med det de har. I den sista generationen har arbetsmoralen förfallit ytterligare och det blir ett slags playboygeneration där hela värdet rinner dem ur händerna. Sedan börjar det om igen efter en eller ett par generationer.

Generation är inte samma sak som mansålder. Det brukar väl skilja sisådär 20--30 år mellan generationerna. Så en mansålder är ungefär tre generationer. Vi kan säga 74 år. Det är som sagt i år exakt 74 år sedan sossarnas styre inleddes. Blir de kvar vid makten ännu detta val, faller min laghypotes. (Sedär, den uppfyller åtminstone Poppers krav på falsifierbarhet!)

13 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev...

Eller du kan alltid utöka den till 75 år eller 76, eller 77...

29 mars, 2006 22:00  
Blogger Joacim Persson skrev...

Mjnae, det kan jag inte göra när hela mitt väldiga statistiska material, där då Sovjetunionen är det mest kända exemplet, samfällt pekar på 74 år som livslängden på en socialistisk stat. Något ad hoc-hypotetiserande tänker jag då rakt inte nedlåta mig till. Verkligen inte!

29 mars, 2006 22:05  
Anonymous Anonym skrev...

Så med största sannolikhet kommer Sverige att styras av en man med alkoholproblem och som inte tvekar att föra krig mot grannländerna.
Jag vet hur jag ska rösta.

31 mars, 2006 16:02  
Blogger Joacim Persson skrev...

Tommy tycks, åtminstone i första meningen, syfta på Boris Jeltsin, den som blev ett slags president i ruinerna efter det kollapsade Sovjet.

Jeltsin blev medlem i kommunistpartiet redan 1961, "valdes" sedemera in i politbyrån med slängdes ut efter att ha kritiserat Gorbatjov.

Vem/vad skulle du rösta på?

Det spelar nog ingen roll just nu, när allt som finns att välja på är sju sorters sossar.

Vad det finns att rösta på efter att sossediktaturen kollapsat, återstår att se. Men ett varningens finger bör för all del höjas för gamla avdankade politruker eller andra pseudovuxna kreatur skapade i folkdaghemmets surnade cellodling.

31 mars, 2006 16:28  
Anonymous Anonym skrev...

"pseudovuxna kreatur skapade i folkdaghemmets surnade cellodling."

Har du lust att utveckla den formuleringen? Eller översätta den?

31 mars, 2006 16:41  
Blogger Joacim Persson skrev...

"Har du lust att utveckla den formuleringen? Eller översätta den?"

Det har jag redan gjort, i det inlägg som hänvisas till ovan. Vilken tur du har.

Se också inlägget mellan dessa två, samt kanske andra, inklusive kommande. Man kan googla också, på svåra ord. Eller fråga någon vuxen.

31 mars, 2006 17:25  
Anonymous Anonym skrev...

Jag inser uppenbarligen inte vilken tur jag har.
Jag valde att fråga dig, vilket uppenbarligen var fel. Jag borde frågat någon vuxen.

31 mars, 2006 19:42  
Blogger Joacim Persson skrev...

Ja du lille vän, skulle man kunna säga, problemet är som sagt att det är ytterst sällsynt med vuxna att fråga i Sverige, åtminstone än. Sisådär 15 år efter kollapsen kan det dock finnas fler som mognat.

För närvarande ligger det närmare till hands att söka efter vuxna personer bland lettiska gästarbetare är bland t.ex. svenska fackvalpar. I Lettland och liknande länder har man varit nödda och tvungna att växa upp sedan 1989.

Tids nog får även barnen i det svenska folkdaghemmet genomgå samma mognadsprocess. Det kommer nog inte att ske utan en viss växtvärk.

Det är möjligt att jag är alltför till åren kommen för att kunna bli helt och hållet vuxen. Men jag kan ju alltid försöka vara lite lillgammal medan jag tränar på det.

Du skrev ""Jag vet hur jag skall rösta." Det vet jag också: Du kommer att rösta på den dagmamma som lovar mest gratis godis på dagis.

01 april, 2006 11:23  
Anonymous Anonym skrev...

Är det ensamt på toppen? Har du inga vuxna att prata med?
Du klarar dig nog. "Att vara "vuxen" betyder alltså att man reder sig själv.", skrev någon. Så vad är problemet? Behöver du någon att fråga? Väx upp, klara dig själv, skit i andra så skiter andra i dig. Hoppas din systerdotter klarar sig, hon lär inte komma till dig för att be om något. Förståeligt. Är det ensamt på toppen?

02 april, 2006 13:09  
Blogger Joacim Persson skrev...

"Så vad är problemet?"

Problemet är uppenbarligen pedagogiskt.

02 april, 2006 15:13  
Anonymous Anonym skrev...

Ja, det är pedagogiskt, bl a. Men du kan säkert förbättra pedagogiken. Alldeles själv.

02 april, 2006 16:16  
Blogger Joacim Persson skrev...

Ingen pedagogik är verksam med mindre än att lärjungen vill utvecklas. Indragen veckopeng kunde dock kanske bli ett incitament till en sådan vilja.

02 april, 2006 19:15  
Anonymous Anonym skrev...

Fick mig ett gott skratt... som nästan fastnade i halsen.

11 september, 2013 12:40  

Skicka en kommentar

<< Hem

Joacims lag