10 maj 2006

Samverkan militär och polis

DN skriver :
Ända sedan skotten mot obeväpnade, demonstrerande arbetare i Ådalen 1931 har det varit förbjudet för försvaret att i fredstid använda våld eller tvång mot enskilda personer.
Vilket inte är korrekt, om man skall tro SvD, där man menar att detta var tillåtet ända fram på 1970-talet. Men det är väl som det där med "allmän rösträtt 1921" -- rösträtt för alla myndiga medborgare infördes inte i det här landet förrän 1989.

Nåja.

Miljöpartiet är emot allt militärt och vill lägga ned hela försvaret. De har väl själva insett att det i deras sjuka utopi inte skulle finnas något alls värt att försvara. Miljöpartisten Leif Björnlod säger till DN:
Om vi i framtiden skulle råka få djävulen till statsminister har vi nu försett honom med alla instrument han kan tänkas behöva.
Leif. Det har ni redan (både sådan statsminister och försett honom) och ni smådjävlar är hans bundsförvanter.

Men lyckligtvis är militären (tillsammans med polisen) två bitar av statsapparaten som sossarna inte lyckats infiltrera.

Terroristbrott. Det är väl när man begår brott i politiska syften, som t.ex. när militanta veganer vandaliserar eller stjäl boskap. Tja, det kanske kunde vara något för skjutglada hemvärnsgubbar att skydda. Jag rekommenderar nog inte att kasta gatsten på dem, om jag säger så.

En gång på ett skyddsvaktsprov, hade instruktören ställt upp truppen på skjutfältet för skarpskjutning. Han visade några figurer och målade upp ett scenario:

--Ni står vid skyddsobjektet. Där borta står några personer och demonstrerar. De bär plakat och ropar något. Agera!

Inget händer naturligtvis. Det föreligger inget hot mot objektet och folk får väl demonstrera om de vill. Men så hör man en besviken röst från andra änden av raden som säger:
--Mja. Egentligen skulle jag vilja skjuta, för jag tycker inte om demonstranter. Men det får jag ju inte så då gör jag väl inte det då...

Spridda fnissningar: "Gillar inte demonstranter i största allmänhet eller vadå menar du? Skit samma vad de vill?"

När instruktören samlat sig, fortsätter han spelet och drar upp några nya figurer en bit vid sidan av de första:

--Nu kommer det några andra personer. De svingar yxor och vrålar "Döda! döda! döda!". De attackerar demonstranterna! Agera!

Skottlossning. Här inträder ju nödvärnsrätten. Yxmord är allvarliga saker det.

Men jag sköt inte. Jag tycker inte heller om demonstranter.

3 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev...

1989?

10 maj, 2006 20:33  
Blogger Joacim Persson skrev...

Tills dess hade personer som levde på institutioner ingen rösträtt. (Det rörde sig om personer med handikapp, som dock inte var förståndshandikappade och inte omyndigförklarade)

Det fanns många olika undantag som avskaffades steg för steg från 1907: kvinnor 1921 (halva vuxna befolkningen), personer i fattgvårdens försorg 1945 (kanske 300 tusen myndiga medborgare), fängelseinterner (60-talet).

Artikeln på susning.nu är inte korrekt den heller...

10 maj, 2006 20:43  
Blogger Joacim Persson skrev...

"från 1907" skall vara "från 1909" ...men det är väl egentligen en längre historia än så.

10 maj, 2006 20:46  

Skicka en kommentar

<< Hem

Samverkan militär och polis