08 maj 2006

Vargskälla?

Den så kallade jordbruksministern Ann-Christin Nykvist i dagens interpellationsdebatt:
När det gäller hundar kan det exempelvis vara fråga om att fortsätta försöken med att dressera hundar att inte följa spår efter varg, pinglor eller utveckla särskilda GPS-halsband.
Pling! plingeling! pling! pling! pling! Yyyyyl! Plingeling! Pling!

Låter som ett effektivt sätt att utrota vargen på om de nu skulle lyckas få en koskälla på varenda varg. Det där ljudet lär väl bytet lära sig fly från -- förutom vallkor med egen koskälla förstås. Men de kanske tänkt sig att lägga ut nyskjutna arbetslösa som åtel, vad vet jag.
Jag vill också peka på att regeringen nyligen tillkallat en utredare för att se över effekterna av rovdjursstammarnas utveckling.
Handlingskraftigt! Låt mig gissa: någon miljöpartist är utredare som sedan presenterar en utredning som förslår att det skall inrättas en rovdjursskyddsmyndighet som samma miljöpartist blir generaldirektör för. Därtill en rovdjursskyddslag som som säger att myndigheten får bära sig åt hur som helst, bara den inte ligger i Stockholm där den röda högadeln är, utan någonstans långt borta i en liten sossestyrd kommun så det blir lite fler "arbetstillfällen" för partikamraterna där att skryta med att de "byggt upp".

3 Kommentarer:

Anonymous Blod-Svente skrev...

En lustig sak med varg och björn är att de har en tendens att enbart anfalla personer som är beväpnade med gevär, obeväpnade skogsflanörer brukar klara sig undan.

09 maj, 2006 13:31  
Blogger Joacim Persson skrev...

Kanske beror på att jägare, även mänskliga sådana, bör röra sig tyst i skogen när de jagar för att inte förvarna bytet. Vrålande skramlande stadsbor som klampar runt i en skog ser inga djur alls.

Plingelingelingepling!
(Vad rökar kärringen för skit?)

09 maj, 2006 14:53  
Anonymous anders skrev...

I mer björnrikare trakter än i Sverige så är det inte ovanligt med rapporter om att kampare, joggare, och andra fritidsutövare i det fria har blivit attackerade, och allvarligt skadade, av björn.

Jakt, för människa eller inte, innebär för övrigt alltid ett riskmoment. Alla djur såsom älg till hasselmus kan attackera jägaren om så nödgas. Det ligger i sakens natur att allt levande försöker skydda sin egen eller sin avkommas existens vid hot.

För övrigt tycks varg ha en lättare match med älg numera än vad den hade förr. När älgen spåras av varg så springer den numera, detta gör älgen till ett lätt byte för vargen.

För i tiden tycks älgen dock varit mer aggresiv mot varg, då den var van vid att bli jagad. Stand and fight!, var då gällande.

Forskare tycks mena på att en älg som tar vargen "vid horna", har större chanser att klara sig än en älg som lägger benen på ryggen. Det här visste älgen om förr, eftersom alla älgar med beteende att springa blir minimerade i älg populationen. Kvar blev de aggressiva älgarna.

Sedan försvann vargen, och ersattes av jägaren. Då sköts all agressiva älgar som försökte ta fight med älgstudsaren. Kvar blev de som sprang...

14 maj, 2006 14:41  

Skicka en kommentar

<< Hem

Vargskälla?