27 augusti 2005

Storebror ser dig, men bara dig

Det är under förevändningen att man vill hålla koll på terrorister, barnporrsamlare, knarkkokare m.fl. suspekta element som man från makthavarnas sida propsar på att få snoka i data- och teletrafiken.

Men den förklaringen håller inte.

De ljusskygga individer som man påstår sig vilja hålla koll på på detta sätt är naturligtvis inte dummare än att de kringgår det. I synnerhet lär de som är tillräckligt intelligenta för att vara riktigt farliga se till att kringå spaningen mot dem.

Tänk dig att du är en riktigt stygg terrorist som vill kommunicera med andra minst lika stygga terrorister. Hur gör du? Skriver du email i klartext som:
Tjena Bomb-Kalle!
Kan du skicka mig ett par ton upparbetat uran är du hygglig? Jag tänkte göra en smutsig bomb och se till att Kolmårdens djurpark blir obesökbar för köttätande djurförtryckare för åratal framåt.

Med vänliga terrorhälsningar,
Anna-Kajsa Tokvegan,
Jihadsektionen, Djurens Befrielsefront

Varför inte lika gärna sätta upp en skylt på din ytterdörr: "Hemliga Terrornätverket. Knacka tre gånger." och annonsera i tidningen: "Terroristdåd utföres. Humana priser. Alla sekter välkomna. Innehar F-skattebevis och är certifierad i ISO-9000."

Använder du då överhuvudtaget email för känslig information? Om myndigheterna dessutom officiellt proklamerar att de tänker snoka och lagra allting för evigheter -- tar du då inte hänsyn till det i din egen planering? I så fall skall du kanske överväga någon annan karriär.

Terroristnätverken (eller barnporrsamlarnätverken eller knarkmånglarnätverken osv) vet förbannat väl att de är föremål för spaning och inser naturligtvis att de måste vara försiktiga. De enda som skulle fortsätta som om inget hänt är de som är totalt urblåsta i skallarna och ändå är för korkade för att kunna ställa till något. Samt de som tycker att de "inget har att dölja": svensson.

Här finns mängder av tekniker att begagna sig av och nya kan utvecklas efter behov.

Att undvika att låta myndigheterna ha koll på vilka websidor du besöker, hur de än snokar på trafiken på din ISP:s lina är enkelt:

Jag vet inte hur många http-servrar det finns idag på nätet. Minst hundratusentals antagligen. Bland dessa torde det vara enkelt att finna en som är antingen oavsiktligt felkonfigurerad eller avsiktligt konfigurerad för att fungera som proxy även för inkommande trafik. Om man dessutom krypterar trafiken till och från denna proxy, ser inte storebror ett skit, mer än att en och samma proxy i någon bananrepublik dit "centraliseringskukarnas ännu inte sträckt sina tentakler" (för att citera Sture Dahlström), accessas. Av det kan man inte bygga något "sociogram". Samma teknik kan användas även för email. Usenet är dessutom tämligen hopplöst att försöka spåra folk på. Alla spår slutar vid nntp-servern, om den som administerar den så vill ha det. Man kan rigga upp ett VPN med starkt kryto m.m. Möjligheterna är legio. (VPN: Virtual Private Network är en teknik att överföra nätverkstrafik via ett publikt nät för att sammankoppla datorer i ett lokalt nät. Man "tunnlar" trafiken över en krypterad förbindelse över det publika nätet. Det privata nätet blir helt osynligt för spioneri, vare sig från konkurrenters industrispionage eller statlig underrättelseinsamling.)

I vissa länder -- länder som tydligen är den förevarande svenska regeringens förebilder -- är det förenat med direkt livsfara att besöka websidor som den aktuella regimen ogillar. Det finns länder där man helt sonika blir avrättad om man så bara ger en antydan om att kunna tänkas vilja uttrycka fel åsikter. Eller misstänks för det. Det finns emellertid de som av filantropiska skäl och principella skäl avsiktligt ger åsiktsförtryckta människor en möjlighet till anonymitetsskydd. Det skall de ha heder för. De räddar liv.

En av de tidigaste var den på sin tid välkända anon.penet.fi, driven av finländaren Johan "Julf" Helsingius, som tillhandahöll anonym email åt folk. Denna anonserver användes av t.ex. kinesiska regimkritiker -- vid tiden för massakern på Himmelska fridens torg i Peking -- för att skriva sin hjärtas mening på Usenet.

Anon.penet.fi blev så småningom utsatt för en gryningsräd av finsk polis på uppdrag åt InterPol, när scientologikyrkan blev purkna för att någon använt anonymitetsservern för att sprida "kyrkans" jättehemliga rymdoperatexter till personer som inte invigts i sagda "kyrkas" innersta cirklar. (Jag har själv ögnat igenom de där texterna -- de består av totalt urflippade sagor om utomjordiska troll som bor i vulkaner. Vad är det förresten för vits med en religion som har ett hemligt evangelium?) Efter tre år lade Helsingius ned tjänsten. Enligt egen uppgift inte för att blivit intimiderad utan för att det efterhand dykt upp åtskilliga andra anonymitetsservrar på nätet. Men än idag är Helsingius föremål för trakasserier från scientologerna. Se bara på hans nuvarande hemsida. Hade Helsingius bott i någon korrumperad bananrepublik hade han kunnat muta sig ur hela situationen.

Hur som helst. Jag hoppas att poängen framgår: Förslaget är av tekniska skäl helt verkningslöst -- för det syfte man uppger att det har. Man kastar inte ut "barnet med badvattnet", man kastar ut barnet och spiller badvattnet på golvet.

Antingen är förslagsställarna urbota idioter som inte förstår ett smack av datakommunikation -- och/eller människor -- eller så ljuger de om sina syften. Om de begriper vad de gör, så kan inte syftet vara att jaga skumma terrorister och annat oknytt. Är de å andra sidan inkompetenta och okunniga har de diskvalificerat sig själva från att inneha några som helst offentliga ämbeten.

Nå. Hur är det nu då, Thomas Bodström? Är du korkad eller är du ond? Eller frågar jag fel person? Bodström är bara regeringens präktige offentlige försvarare och därmed professionellt förhindrad från att ha några egna åsikter om någonting överhuvudtaget.

Om de inte är helt imbecilla -- hur lockande den tanken nu än är -- måste det verkliga syftet vara att kartlägga svensson. För det är bara aningslöse och godtrogne svensson man de facto kartlägger. Varför vill man det då?

Vad skall de använda informationen till som de kan tänkas få fram med denna nya åsiktsregistrering? Vi kan som sagt glömma de verkligt subversiva elementen, som ändå enkelt kommer att kringå registreringen. Ett ordspråk säger: Låser gör man bara för ärligt folk. Tjuvarna bryter sig ändå.

Det socialdemokratiska partiet har som kanske bekant en lång historia av åsiktsregistrering bakom sig tidigare. Inte bara kartlade de kommunistsympatisörer inom fackföreningarna under det kalla kriget -- alla kartlades, när var och en som gick med i en LO-fackförening tvingades uppge huruvida de var lojala sossar eller inte: man var tvungen att skriftligt meddela att man med medlemsskapet i facket inte därmed samtidigt ville bli medlem i Partiet. Att inte gå med i facket överhuvudtaget, inte samtidigt gå med i SAP eller att gå med i fel fackförening, som t.ex. syndikalisternas SAC, renderade en liten röd prick i åsiktsregistret och gör det säkert fortfarande.

Syftet är nu som då att upprätthålla och stärka partiets makt över samhället. Alla ledande positioner inom såväl statliga organisationer som parastatliga som LO skall hållas av rättrogna social-"demokrater". I samband med IB-affären avslöjades något som kallades Krigs-IB. Detta var ett nätverk av tjänstemän och politiker som i händelse av en sovjetiskt ockupation skulle kvarstanna på sina poster och låtsassamarbeta med ockupationsmakten. Man resonerade väl som så att det var bättre att man hade sina gubbar i administrationen än att den skulle besättas av mer övertygade quislingar som folk från VPK eller värre.

Detta var väl en välmenande tanke från början, men nätverket kom att alltmer få syftet att hålla kvar sossar vid makten, än hålla sovjetlakejer borta. När så det historiska regeringsskiftet inträffade 1976, mobiliserades Krigs-IB, mot själva den svenska demokratin. Det var alltså inte demokratin i sig man ville upprätthålla, utan den egna maktdominansen, även i fredstid. På samma sätt var det inte enkom kommunister som hölls borta från LO-toppen och statliga toppositioner, utan alla som inte var pålitligt lojala mot partiet.

Nu har Sovjetunionen kollapsat. Kvar finns en handfull vilsna avdankade quislingar i små sektliknande kommunistpartier, virrandes runt i ett herrelöst politiskt vacuum -- samt ett Krigs-IB utan legitim huvudfiende. Det är detta nätverk som vill åsiktsregistrera folk under förevändningen att de jagar terrorister och annat onkytt. Syftet är att upprätthålla och stärka sin egen politiska hegemoni. När väl redskapen finns där, kommer de att användas för att kartlägga och hålla tillbaka alla som inte är rättrogna och lydiga. Några terrorister lär de inte få fatt på. Det hotet finns knappast heller mot det här landet. Hotet heter svensson och det hotade heter Partiet.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem

Storebror ser dig, men bara dig