19 maj 2006

Unga Ornar

"Är Unga Örnar ett politisk förbund?" frågas det i FAQ:n på Unga Örnars hemsida. Det svarar de inte på rakt ut, men en lustig detalj nämner de:
Unga Örnar startades 7 nov. 1931 som en självständig del av SSU (Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund). Vid den tiden bar Unga Örnar en enhetlig dräkt.
Jag kan se det framför mig. Per Albin-jugend i små söta uniformer, marscherandes fram och tillbaka. Kanske hade de knäbyxor och slips till skjortan. Koppel och marschkängor också, som förlagan? (Som upprättades fem år tidigare.)

På en internationell sida presenterar de sig som:
Swedish Young Falcons
Alternative name: Unga Ornars Ricksforbund
Unga ornar? Nöff! nöff!

(Örn heter "eagle" på engelska, puckon. Och vad är ett "ricksforbund" för något? Har det med engelska sjukan att göra?)

Sublimt, med George Orwells novell Djurfarmen i bakhuvudet. (Där grisarna snart tog makten och förslavade de andra djuren.) Unga Örnar är en institution för att uppfostra de små i Rörelsens anda. Redan som späda skall de inpräntas att det är de som en dag skall ha makten. Allt annat är "som en statskupp", som Marita Ulvskog uttryckte det. Undrar om hon -- eller den där frk Sjödin -- varit Unga Ornar en gång i tiden? Ibland är det nästan så man kan se på ögonen på dem att de är SSU:are. De har den där onda SSU-blicken, blicken som uttrycker: "Jag är makten. Jag är alltet. Förstöraren av världar. Lyd mig eller du skall brännmärkas."

Finns det andra politiska partier i Sverige som börjar indoktrineringen redan med småbarn?
De vet att vi alltid följer flocken
att när vi var ungar och mor gav oss di

fick vi i oss med modersmjölken
att röda flaggor går ingen förbi!
(strofer ur en svensk översättning av Vladimir Vysotskijs Vargjakten)

2 Kommentarer:

Anonymous anders skrev...

Alltså Joacim,

varför skall du hela tiden vara så jävla jobbig och sammarbetovillig? Hur vore det om du åtminstone FÖRSÖKTE att sammarbeta med övriga sammahället lite granna va... Är det så himla svårt för dig eller?

Gick du på friskola när du var liten eller? Vad är ditt problem?!?

Du fryser enbart ut dig själv från sammhället. Och när du gjort det så kommer Göran Persson och brännmärker dig så du kan få lite socialistisk värme och närhet och samtidigt vet vad du tillhör. Man brännmärker valboskap så man kan se vem som är ägaren till dem. Det är alltså av ren välmening och omtanke om dig som Göran vill brännmärka dig.

Gör nu för fan din plikt som medborgare vid valet och gå och rösta kollektivt och gemensamt på sossarna som alla vi andra gemmensamhetsträvare! Och därmed bespara alla oss andra en massa problem.

Vi har ju för fan ett KOLLEKTIVT sammhället, där alla skall göra lika dant, att bevara!

20 maj, 2006 13:13  
Blogger Joacim Persson skrev...

Säg nej till knark.

22 maj, 2006 12:41  

Skicka en kommentar

<< Hem

Unga Ornar