16 februari 2006

Nästa land till flaggbränning: Ladonien

Ja, Ladonien är alltså den där lilla republiken som utropas av konstnären Lars Vilks. Denne har experimenterat i den helt nypåfunna konstnärliga inriktningen muhammadismen där man alltså gör konstverk föreställandes någon profet. För att inte vara ensidig har han också lämnat ett bidrag till den tävling i socialkritisk konst som den iranska tidningen Hamshahri utlyste härförleden.

Men jag befarar att teckningen i fråga inte kommar att gå i tryck vare sig i Hamshahri, Jyllands-Posten eller ens SD-kuriren. Om konstens verkliga uppdrag är att provocera, får man lyfta på hatten för Vilks. Sådär provokativ var inte ens provokationskonstens mästare Eddie Meduza på sin tid. Denna enda teckning torde ha kapacitet att i den heliga jämlikhetens namn reta gallfeber på precis alla på en gång.

Vi kan nu lungt invänta kravallerna där alla bränner Ladoniens flagga
ackompanjerat med skrik och skrän och hela världens säkerhetstjänster konspirerandes i kulisserna. Ironiskt nog kunde effekten bli att de alla åtminstone blir rörande överens om att Ladonien är Stora Satan och lägga alla andra meningsskiljaktigheter åt sidan.

(Flaggan utgörs av grönt kors på grön botten -- eller kanske grön halvmåne på grön botten; eller varför inte grön hammare&skära på grön botten. Den kan vara det man vill.)

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem

Nästa land till flaggbränning: Ladonien