29 januari 2006

Codex Zombius

Zombierna i zombifilmerna har ett slags hederscodex -- har ni lagt märke till det?

Begrunda till exempel klassikern "Dawn of the dead" som det gjordes en remake på nyligen. I en scen släpper de som är instängda i köpcentret ut en hund med förnödenheter till han som är på taket till vapenaffären tvärs över torget, ett torg fullt med stönande stapplande zombier. Zombierna försöker klappa hunden men alls inte bita den elelr så. Inte heller sliter de varandra i stycken. Men får en zombie syn på en ännu levande mänsklig icke-zombie, går den genast till rasande attack. Hur zombierna känner igen varandra såsom varandes äkta zombier är höljt i dunkel. Måhända kan man som i zombieparodin Shawn of the dead klara sig från zombieattacker genom att stappla runt och stöna likt en zombie.

Zombiers beteende i zombiefilmer kan alltså sammanfattas till följande regelmässiga beteenden:
  1. En zombie attackerar aldrig en annan zombie.
  2. En zombie attackerar aldrig djur.
  3. En zombie attackerar alltid och endast riktiga levande människor.
Kort sagt är zombier som veganer. Veganer attackerar aldrig andra veganer. De attackerar visserligen djur, men bara i missriktad välmening. Veganer attackerar alltid och endast riktiga icke-veganska människor. Ju mer icke-veganska den riktiga levande människan är, och ju mer vegansk veganen är, desto aggressivare blir veganen vid åsynen av den mänskliga icke-veganen.

En annan observation man kan göra på zombier är att deras själsförmågor är högst begränsade. De kan sällan tala (på sin höjd stöna "brrraaains"). De producerar aldrig något, har inga affärsidéer och i den mån de har någon filosofi alls är det helt igenom destruktiv. Som viljelösa gråsossar vandrar de planlöst runt i flockar utan att åstadkomma något konstruktivt.

Bland veganer är brist på bland annat vitamin B12 mer regel än undantag. Detta näringsämne finns bara i animalisk föda. Då B12 är verksamt bland annat i nervcellernas ämnesomsättning är ett känt symptom på långt gången B12-brist just nervskador; hjärnskador.
Man blir knäpp av att vara vegan.

Jag har sedan länge misstänkt att den näringsbrist veganer utvecklar (vilket inte bara gäller vitamin B12) direkt orsakar aggressivt beteende. Men på detta område pågår forskning än och vi får avvakta vilka mer detaljerade orsakssamband det kan röra sig om. Ett samband man dock faktiskt har visat på, mellan näringsbrist och våldsamt beteende är brist på det oförtjänt utskällda näringsämnet kolesterol. Ohälsosamt låga kolesterolvärden har funnits orsaka våldsamma självmord, aggressivt beteende i trafiken och dylikt. Även kolesterol är ett huvudsakligen animaliskt näringsämne.

Ur ett evolutionsbiologiskt perspektiv är ett sådant samband, animaliebrist-->aggressivitet, bara vad man kan förvänta sig. Vid brist på animaliska näringsämnen utlöses jaktinstinkten. Så måste det vara av den enkla anledningen att de förmänniskor som hade en för svag jaktinstinkt helt enkelt konkurrerades ut av de som hade en adekvat sådan. Kött är mat och en mycket näringsrik sådan.

Så när tokveganer står och slår påkar i väggen hos en pälsdjursuppfödare och vrålar gutturala läten som "jävla möööördare" (eller kanske "brrraaaaains"?) så är de på god väg att förvandlas till zombier. Jaktinstinkten är uppskruvad till max. Det tabu de har mot att döda djur är inte tillämpbart på människor, i synnerhet inte jävla köttätande pälsfarmande människor, vilket mot bakgrund av människans utvecklingshistoria måste betraktas som de mest normala, verkliga levande människorna. Om det finns någon animalisk föda en vegan kunde tänka sig att inmundiga, så vore det människött.

När jag började knappa in det här googlade jag efter någon bra illustration. Nåväl -- du kan ju själv kolla på någon zombiefilm om du roas av gengren. När du gör det och ser zombieflocken anfalla filmens hjältar, då kan du stillsamt tänka för dig själv (som jag skrockandes gör numera): "Jaha, här kommer Djurens Befrielsefront och Förbundet Djurens Rätt anstormandes. Men är det inte Per-Anders Svärd som tuggar i sig inälvor där borta? Och där stapplar Ingrid Newkirk fram minsann!". Det ger en ny dimension till zombiefilmer. Men jag sökte efter en bild som sagt. Kan ni gissa vad jag fann då? Se denna länk. Denna "konstnär" (det estetiska kan diskuteras) har en märklig dragning till zombier som motiv och längst ned står att läsa:
Artist Statement:

The horror and gothic genre is my greatest influence i compose works with morals often political and supporting animal rights with strong statements.
Jojo. Det är nog ingen tillfällighet.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem

Codex Zombius