15 februari 2006

Vad hände med Bosse Löthén?

Det sista spår vi har av den f.d. punkrockaren, barnboksförfattaren och radioprataren Bosse Löthén, var när han var programledare för radioprogrammet "Nattliv" i P3/P4. (Det fanns fler programledare som alternerade.) Men så försvann han plötsligt. Tydligen var det fler som undrade och en natt ringde en lyssnare in till programmet och frågade programledaren för natten, Pär Fontander, om vart Bosse hade tagit vägen plötsligt. Denne svarade med en besvärad ton att "Vi tar det sedan" och lade på en skiva. ....jaha?

Saken är den att jag hade redan börjat undra hur länge Löthén skulle få hållas. Han var lite för frispråkig. Ibland gick samtalen med lyssnarna in på det största tabut på Sveriges Radio utanför samhällsredaktionens eller Ekots domän och kontroll: politik. Det lyste igenom att Löthén nog inte hörde till den röda nomenklaturan. (DÅ hade han fått hållas.) En lyssnare som ofta ringde in till programmet, tidningsutköraren Boris, en av dessa många civilingenjörer som i detta företagsamhetsfientliga land nödgades försörja sig på skitjobb. Boris var även politiskt aktiv, för moderaterna tror jag. Boris var alltså ett stående inslag i programmet när Bosse var programvärd. Numera hör vi inte Boris på nätterna heller.

Men jag undrar om inte droppen som fick chefernas bägare att rinna över var en natt, strax innan han försvann, då Bosse berättade om en resa han hde gjort till Leningrad under sovjettiden. Han avslutade berättelsen med: "Sovjet -- bra system för ishockey, dåligt system för människor." Ajjaj.

Han nämnde också en gång om tydliga instruktioner han fått: "Jag får inte ens uttrycka en åsikt om EMU."

Kanske tänke han att cheferna på SR ändå sover på nätterna och att ingen märker om han tog sig lite friheter. Kanske han inte brydde sig och tänkte att det får gå så länge det går.

På den sovjetiska propagandaradion, Radio Moskva, hade man ända fram till en natt på 70-talet eller kanske tidigt 80-tal, direktsända program. Någon satt och läste propagandan högt ur ett manuskript. Detta slutade man emellertid efter en tråkig incident där en radiopratare lade manuskriptet åt sidan och sade rent ut vad han tyckte om saker och ting i Sovjetunionen. Efter det var alla utsändningar bandade och granskade i förväg.

Några månader innan Bosse Löthéns mystiska försvinnande från nattradion nämndes det att man på SR övervägde att ha nattradion bandad i stället för direktsänd. Jag har svårt att föreställa mig att motiven skulle ha varit ekonomiska. Sådana radioprogram måtte vara de billigaste av alla att producera.

Det kan förstås ligga något annat bakom det mystiska försvinnandet. Han kanske gick och blev krasslig, blev munk i Tibet, rövades bort av utomjordingar, vann en miljard på Lotto... Men varför är det då så tyst?

10 Kommentarer:

Blogger Elisabet skrev...

Men han är i gomorron-tv nu på morgonen .. i 4:an och jag blev galen när jag inte kom ihåg vem han var .. jag älskade att höra hans prat på nätterna!

20 september, 2007 06:31  
Anonymous Petter skrev...

Ja bosse var lätt den mest underhållande att lyssna på när man låg och inte kunde somna. Saknar honom uppriktigt sagt. Är det något lokalt program på tv han är på eller?

16 november, 2007 02:34  
Anonymous Anonym skrev...

han är inte på Tv- fick kicken från radio (men inte av anl. nån här trodde)skriver böcker, har gett ut en barnskiva som nu är grammisnominerad (Bosse och hans vänner!)Håll till godo!

04 december, 2007 22:22  
Anonymous Anonym skrev...

Tänkte bara sneaka in med att han är min farbror, mår prina ballerina med sina barn i stockholm. Han blev ju dessutom nominerad för sin barnskiva i grammisgalan!

03 februari, 2008 21:07  
Anonymous Anonym skrev...

Bosse var kung ihop med Dr Daimkryss i kvällspasset. Mycket bättre än fjollan Hilton.

17 mars, 2008 14:47  
Blogger Ogster skrev...

Nu gör speakar han webteve på aftonbladets hemsida. Idag t ex vet han att berätta att Liv Tyler verkar ha separerat, men fortfarande är en hängiven mor!

12 maj, 2008 09:26  
Blogger dahlin skrev...

Jag pratade mycket ofta med Bosse på nätterna och jag är långt ifrån politisk av mig. Bosse var och är en väldigt trevlig person även om han nu inte pratar i radion längre. Hoppas han har det bra.Peter

12 oktober, 2008 01:37  
Anonymous Anonym skrev...

Bosse har slutat som producent av En Ding Ding Värld-inslag på MSN.

Typ: "Döm om ormskötarens förvåning på djurparken i Lesotho när kungsmamban attackerade honom utan förvarning. Den gröna besten skulle matas när den plötsligt gjorde ett fruktansvärt utfall. Och nu rasar Lesothos ormskötare mot djurparksledningen och kräver att ormarna ska förses med munkorg."

21 oktober, 2008 16:19  
Anonymous Henriki skrev...

Han har läst in Savianos bok Gomorra. Väl mycket stockholmsdialekt, men ok om man pallar med det.

18 januari, 2009 14:43  
Anonymous Insatt skrev...

..men som sagt han fick foten av "Public Service" som det så fint heter. I demokratins namn får man minsann inte säga vad som helst, man kan ju råka stöta sig med folk.

09 augusti, 2009 14:55  

Skicka en kommentar

<< Hem

Vad hände med Bosse Löthén?