30 januari 2006

Moralpanik v3.0beta -- datamaskiner förleder ungdomen!

I dag inleds en rättegång (tryckfrihetsmål) vid Helsingborgs tingsrätt. Den åtalade är en avdelningschef på företaget Leksam AB. Leksam har distribuerat dataspelet Postal 2. Det är justitiekanslern (JK) som stämt avdelningschefen för "olaga våldsskildring". (JK:s beslut om åtal finns här)

Åklagaren på JK har alltså spelat spelet själv och gjort en liten film där han utför diverse bestialiska våldshandlingar. Lustigt nog kunde han lämnat in filmen för granskning på den svenska otidsenliga filmcensuren och på sin höjd fått en åldersgräns satt på den. Spelet säljs f.ö. med en frivilligt satt åldersgräns på 18 år.

En annan lustig effekt av åtalet måste bli att den våldsskildring JK har skapat med spelet nu blir offentlig handling och måste spridas på begäran från allmänheten. Det är väl förresten JK som bör åtalas, som ju är den som skapat själva skildringen. Man stämmer ju inte leverantören av tryckpressarna om en tidning skriver lögner.

Svarandes advokat, Claes Enhörning, säger till DN:
- Spelets konstruktör säger att han lagt in möjligheterna som en spegel för användaren att granska sig själv.
Filmen som JK lägger fram som "bevis" säger alltså mest något om den på JK som gjort filmen.

DN:
JK har satt samman en dvd med scener ur spelet där spelaktören slår av huvudet på en person som vädjar för sitt liv, sparkar runt ett avhugget huvud, dödar och sätter eld på en polis och så vidare.
Undrar hur den åklagaren är funtad. Det känns inte som helt obefogat med en rättspsykiatrisk undersökning om han skulle åtalas, vilket borde göras.

Jag har faktiskt inte spelat Postal 2. Däremot har jag prövat första versionen som var ett 2D tredjepersonsspel. Där får man poäng för att ha ihjäl folk. Konstigt att de klagar på version 2 där man ändrat spelupplägget.

Jaja. En gång i tiden var det jazz och Vilhelm Moberg som enligt moralpanikerna förledde ungdomen. Sedan var det Elvis Presley som gavs samam epitet när han vickade på höfterna så flickorna tjöt. Sedan var det Flower-Power, punk, Eddie Meduza, hårdrockare som sjöng om fan själv, hip-hop:are som var fula i mun och nu är det alltså jättejättefarliga dataspel som förleder ungdomen.

Men det var ju bra för Leksam AB samt speltillverkaren att få lite reklam.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Hem

Moralpanik v3.0beta -- datamaskiner förleder ungdomen!