01 september 2005

Låt tågarpschinchillorna -- "leva"?

Det finns en del kufar inom vegankyrkan. Dagens understatement. Alla veganer är rubbade. Och alla veganer är lögnare, inte minst ljuger de för sig själva.

I Lund finns en grupp som kallar sig Låt tågarpschinchillorna leva.

Det gäller alltså en population med chinchillor -- en gnagarart som härstammar från sydamerika -- i trakten av Tågarp i Halland. Som läsaren kanske redan känner till eller åtminstone gissat rör det sig om boskap. Det kallas så när en djurart lever i symbios med homo sapiens.

Vad vill dessa människor då, tro? Vegologerna alltså.

Vill de att de små liven skall knulla och bli fler? Eller åtminstone uprätthålla en med hänsyn till den aktuella biotopen lagom livskraftig stam?

Nej det vill de inte:
/.../kampanjen mot Sveriges största chinchillafarm, i Tågarp utanför Falkenberg. /.../ Vi vill få denna verksamhet att upphöra
De vill utrota hela populationen.

Detta kallar de alltså för att "låta leva".

Den där gruppen från Lund har vid upprepade tillfällen åkt till Halland för att trakassera föräldrarna till den som driver farmen. En gång dök de upp på faderns födelsedag och stod och skränade. Flera av dem har dömts till besöksförbud.

Vad handlar det där om egentligen? Det finns som synes inte ett spår av rationalitet i det -- beteendet ger ett närmast schizofrent intryck -- så förklaringen måste ha något med psyket att göra. Är det någon nedärvd instinkt som pockar på; en relik från vår utvecklingshistoria?

Eller är det abnorma förändringar i hjärnan? Genetiska defekter?

Blir man psykiskt störd av att vara vegan eller blir man vegan för att man är psykiskt störd?

Frågorna hopar sig.

1 Kommentarer:

Anonymous Funny och Johannes skrev...

Du verkar ju praktiskt taget hjärndöd. Jag vet inte hur du tänker, men i mitt huvud är det stor skillnad på boskap och djur som föds upp för att bli päls.

Har ingen koll på rörelsen i sig, eller vad de stod för. Du kanske borde göra lite efterforskning innan du yttrar dig om hur ALLA veganer är.

26 januari, 2010 19:19  

Skicka en kommentar

<< Hem

Låt tågarpschinchillorna -- "leva"?