10 september 2005

Urgammal gåta löst

Vilket kom först -- hönan eller ägget?

Svaret är.... (trrrrrrrumvirrrvel)

Ägget kom först.

Någon höna måste ha varit den första hönan. Denna första höna kläcktes ur ett ägg. Med detta ägg lades inte av en höna utan av en fågel av den art hönan utvecklades ur.
Alla fåglar lägger ägg, men alla fåglar är inte hönor. Någon fågel lade en dag ett ägg som visade sig vara ett hönsägg. Mutationer och rekombinationer sker ju vid ontogenesen, alltså innan ägget är färdigbildat.

Detta åtminstone om man köper evolutionsteorin.

Kreationismen (eller dess senaste omdöpning, "intelligent design") har på denna liksom andra punkter en förklaringskraft som är exakt noll. Gud kan ju skapa såväl hönsägg som hönor ur tomma intet eller för den delen låta hönor lägga ormägg på tisdagsnätter vid fullmåne om han känner för det. En allsmäktig gud kan göra vad fan som helst. Av antagandet om en allsmäktig gud (eller "intelligent skapare") erhålls ingen upplysning.

2 Kommentarer:

Anonymous Anonym skrev...

Kan man man inte tänka sig att Gud eller den Intelligente Designern använder sig av mutationstekniken för att få fram sina skapelser och på så sätt låter naturen växa fram.
Är det inte detta som är tanken bakom ID?

06 juni, 2006 11:14  
Anonymous Lunken skrev...

Inte helt sant... mutationer kan ske i könscellerna på en individ och därmed föda något annat än en höna, vad nu den definitionen är. Men skall vi stycka upp det så... hur som helst så är den frågeställning tämligen ointressant eftersom det tar normalt sett ganska många generationer innan en ny art uppstått, och dessutom oftast nischdifferentiering och geografisk åtskildhet...

Ang ID... de påstår ju att det inte finns positiva mutationer och att varje steg i mikroevolutionen är ett minskande av gener, bl a med uttryck som irreducerbar komplexivitet. Men deras "bevis" för detta är klart överbevisade...

26 oktober, 2006 12:13  

Skicka en kommentar

<< Hem

Urgammal gåta löst